Uitleg logo Messiaanse Gemeente Zeeland
Zeeland vlag
Strepen:
Betekenis: strepen van de golven – gevecht met water
Aantal:
Groot: 4 golvende blauwe banen – 3 witte banen
Klein: 3 golvende blauwe banen – 3 witte banen
Totaal: 7 blauwe golvende banen = vol getal
Schild
Leeuw: strijd en overwinning
Kroon
Jeruzalem vlag
Strepen:
Betekenis: strepen van talliet
Aantal:
2 rechte blauwe banen
Schild
Leeuw: Leeuw van Juda (Jesjoea)
Kotel als achtergrond
Olijftakken
Logo Messiaanse Gemeente Zeeland
Elementen die terugkomen in het logo van de Messiaanse Gemeente Zeeland
– kleur blauw van Israel en kleur geel (mogelijk ook rood van leeuw Zeeland);
– 7 golvende banen (misschien 2 grote van talliet);
– leeuw
– 2 olijftakken
Achtergrond: Kotel
Visie
De Messiaanse Gemeente Zeeland (MGZ) maakt deel uit van het Lichaam van de Messias, wereldwijd. Eén lichaam, gemeenschap, bestaande uit Joden en niet-Joden. Samen levend vanuit de Bijbelse wortels van het geloof. De bijbel in al haar facetten, is haar grondslag.
De MGZ gelooft dat God hemel en aarde geschapen heeft door het Woord (Yeshua). Zij gelooft dat Hij die schepping onderhoudt, regeert en totaal verlossen zal.
De MGZ belijdt Yeshua als de beloofde Messias en Zoon van God, waarvan de Thora, profeten en geschriften hebben geprofeteerd. Hij is de gekruisigde, opgestane en spoedig terugkerende Heer, Koning van Israël en aan Hem is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Door Hem zal ook de wederoprichting van alle dingen plaatsvinden.
De MGZ gelooft in de Heilige Geest, als uitlegger en toepasser van het Woord en als Degene, Die haar de toekomstige dingen bekend maakt.
De gemeente strekt zich uit naar een herleving (= opwekking) in de gemeente van Yeshua /Jezus, de Messias, in Nederland en wereldwijd. Een gave die herkend wordt en getoetst is aan het Woord door de gemeente, wordt ook erkend. Praktisch willen we elkaar dienen vanuit liefde.
De MGZ wil een geestelijk tehuis vormen voor elke gelovige. De MGZ wil een missionaire gemeente zijn, uitdragend de ‘terugkeer naar de Bijbelse wortels’. De MGZ wil met financiën en goederen de nodige hulp bieden aan Joden, en aan projecten of instellingen in Israël. God zal met het hele volk, alle 12 stammen van Israël, tot Zijn bestemming komen, eén kudde met één Herder. De gemeente zoekt naar het begrijpen van Gods wil voor haar in dit hele proces. In de MGZ dient steeds ruimte te zijn voor de Bijbelse taal Hebreeuws, met verduidelijking in het Nederlands.
Lees-meer-over-de-visie (1) Naar de Bijbelse wortels van ons geloof, ofwel terug naar het opnieuw ontdekken van de Tenach in Nieuwtestamentisch gemeente-zijn, zoals in de eerste eeuw. Klik-hier-om-de-aanvullende-tekst-in-te-klappen
(2) Eerste vijf Boeken van Mozes in de Bijbel.
Deze uitgangspunten en visie zijn uitgewerkt met de volgende doelstellingen.
Yeshua = God:
Wij zijn ervan overtuigd dat het vraagstuk van de Goddelijkheid van Yeshua direct verband houdt met de vraag: Wie is onze Verlosser?
De Verlosser in de Tenach
De Tenach vertelt ons dat God onze Redder en Verlosser is. “Ik, Ik ben de HERE, en buiten mij is er geen Verlosser” (Jes.43:11, zie ook Jes.43:3; 45:15,21 en 49:26). Na de bevrijding uit Egypte zingt Mozes met de Israëlieten: “De HERE is mijn kracht en mijn psalm, Hij is mij tot heil geweest” (Ex.15:2, zie ook Ps.118:14 en 21 en Js.12:2). God heeft het volk verlost uit de slavernij van Egypte. Andere verzen die aangeven dat God voor redding (heil) zorgt: Deut.32:15, Ps.25:5, 65:6, 92:16, Ps.98:3. Het Hebreeuwse woord voor heil is ‘yeshua’. God is de enige die onze zonden kan vergeven: “Help ons, o God van ons heil, … red ons en doe verzoening voor onze zonden om uws naams wil” (Ps.79:9, zie ook Mark.2:7).
De Verlosser in het ‘Nieuwe Testament’
Het NT vertelt ons heel duidelijk dat Yeshua onze Verlosser is: “Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten” (Fil.3:20, zie ook Luk.2:11, Tit.1:4, 3:6, 2 Tim.1:10, 2 Pet.1:11). Door Hem hebben wij de verlossing en de vergeving van zonden (Rom.3:24, Kol.1:14, Ef.1:7, Mark.2:5).
Yeshua = God
De Tenach vertelt ons dat God onze Verlosser is. Het NT vertelt ons dat Yeshua onze Verlosser is. Psalm 49 (vs.8 en 15) laat zien dat geen mens ons kan loskopen en ons leven kan verlossen van het dodenrijk. Dit betekent dat Yeshua wel God in het vlees moet zijn. Als Yeshua een mens zou zijn, zou Hij onze Verlosser niet kunnen zijn. Om gered te worden van de eeuwige straf en vergeving van zonden te ontvangen hebben wij dus een Goddelijke Verlosser nodig. De apostelen bevestigen dat Yeshua God is in o.a. Joh. 20:28, Rom.9:5, Tit.2:13 en 2 Pet.1:1. Yeshua zelf bevestigt het door zijn uitspraken in o.a. Mat.14:27, Joh.8:58, 10:7, 11 en 30 en 18:6. Hoor, Israël: de HERE is onze God; de HERE is één! (Dt.6:4) De God van Israël is de enige ware God en Hij roept ons op geen andere goden te aanbidden (Ex.20:3). Als we de Zoon aanbidden, dan aanbidden we tevens God, want de Vader en de Zoon zijn één (Joh.10:30). Yeshua is het beeld van de onzichtbare God (Kol.1:15). Hij is de openbaring van God in het vlees (1 Tim.3:16). In Hem woont de volheid der Godheid lichamelijk (Kol.2:9)
Statuten MGZ
- De Gemeente in Zeeland/Middelburg wil een herkenbaar Messiaanse geloofsgemeente zijn, waarin Messiaanse Joden en niet-Joden samenkomen en samenwerken.
- Die samenwerking komt tot uiting door het in de praktijk brengen van de Bijbelse wortels van het geloof, op basis van het volbrachte werk van Yeshua /Jezus, de Messias.
- De gemeente wil goede banden en relaties opbouwen en onderhouden met Messiaans Joodse gemeenten in Israël en daarbuiten. En waar nodig helpen nood te verlichten.
- Wekelijks worden Sjabbat samenkomsten gehouden. Als gemeente willen we God de Vader, door Yeshua /Jezus, verheerlijken en prijzen met Psalmen, Geestelijke liederen en Lofzangen.
- Op elke eerste Sjabbat van de maand wordt de Maaltijd van de Heer gevierd.
- Een paar maal per jaar wordt een gemeenteavond belegd om met de gehele gemeente plannen en ontwikkelingen te bespreken.
- De Bijbelse feesten worden gevierd op hun Bijbelse tijd tijdens samenkomsten.
- Onderwijs in de gemeente wordt gegeven over de Bijbelse wortels van ons geloof.
- Onderwijs aan onze kinderen: De kinderen worden op hun eigen niveau onderwezen uit de Bijbel. Afwisselend worden er verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament verteld, rond een thema. Rond de Bijbelse feesten wordt aandacht besteed aan deze feesten.
- Onderwijs wordt gegeven over heidense en antisemitische maatregelen, gebruiken en gewoonten door de kerk die tot op de dag van vandaag in kerken en gemeenten nog veel invloed hebben.
- In de gemeente willen we dat de veelzijdige Wijsheid van God verkondigd wordt, ook aan de overheden en machten in de hemelse gewesten.
- Het aantrekken van sprekers die een boodschap brengen die voor de gemeente bedoeld is ter bemoediging, vermaning, aansporing enz..en die recht doet aan de Bijbelse wortels van ons geloof.
- Het organiseren van cursussen,opleidingen of studie(mid)dagen ten behoeve van de geestelijke opbouw en groei, indien hier behoefte aan is.
- Naar Bijbelse ordening broeders en zusters in de gemeente aanmoedigen om hun ontvangen gaven te ontwikkelen en in te zetten. Recht doen aan de Bijbelse plaats van de man en van de vrouw in de gemeente.
- Hulp bieden aan en bijstaan van broeders en zusters bij geestelijke, lichamelijke en praktische noden.
- Gezinnen, alleenstaanden een geestelijk huis bieden.
- Het verspreiden van lectuur en audiovisuele middelen die aansluiten bij de doelstellingen.
- Het bijeenbrengen van geldelijke middelen om de doelstellingen te kunnen verwezenlijken.
- Liquidatiebepaling: bij opheffing van de MGZ wordt een batig liquidatiesaldo besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling met een soortgelijke doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een soortgelijke doelstelling heeft.
- Kennismaken en vertrouwd geraken met het gebruik van Hebreeuws in de samenkomsten van de gemeente.
- Bij het gebruikmaken van Hebreeuwse woorden in de Woordverkondiging en het zingen van Hebreeuwse liederen zal altijd een uitleg, verklaring ofwel vertaling in het Nederlands gegeven of toegevoegd worden.